Ga zelf

Lilianne Ploumen fungeert over het algemeen als een acceptabel Tweede Kamerlid dat niet veel domme dingen zegt. Daar is vorige week helaas een eind aan gekomen. In de Kamer werd gedebatteerd over het voorstel van D66 om het verbod op majesteitsschennis uit het Wetboek van Strafrecht te schrappen.

Met haar kenmerkende hese stem probeerde de PvdA’er Ploumen uit te leggen dat de koning een uitzonderingspositie moet innemen. ‘We kunnen Willem-Alexander toch niet op de fiets naar het politiebureau sturen om aangifte te doen?’ Toen brak mijn klomp. Beste mevrouw Ploumen: waarom zou dat eigenlijk niet kunnen?

Mankeert de koning iets aan zijn benen? Dat denk ik niet. Onder de naam W.A. van Buren deed hij mee aan de Elfstedentocht. Heeft de koning misschien geen fiets? Ik denk dat W.A. van Buren wel drie fietsen heeft. En diverse auto’s. En in de buurt van De Eikenhorst is vast wel een politiebureau. Dus wat is het probleem, mevrouw Ploumen?

Willem-Alexander is een inwoner van Nederland die net als andere mensen naar het politiebureau kan gaan om aangifte te doen van een overtreding. Het lijkt me een modern idee om de huidige extra zware straffen voor het beledigen van de koning af te schaffen. Mevrouw Ploumen vindt dit misschien zielig omdat zij een warme band heeft met ons staatshoofd sinds ze een bezoek aan Brazilië heeft gebracht met Willem-Alexander en Maxima. Maar het past een progressief lid van de Tweede Kamer niet om klakkeloos aan te nemen dat de koning niet zelf naar een politiebureau kan afreizen. Mevrouw Ploumen: open uw geest en laat een frisse wind waaien. We hebben een gezond staatshoofd, iemand die prima op de Gazelle naar het politiebureau kan gaan. En laten we daar blij om zijn. Vervolgens kan het Openbaar Ministerie tot vervolging overgaan, als ze dat belangrijk vinden. Dan hoeft de koning niet om de haverklap zelf rechtszaken aan te spannen want daar heeft hij misschien een dagtaak aan. Maar even zelf naar het politiebureau, dat moet kunnen en lijkt me een gezonde fietstocht voor koning Willem-Alexander.

PS. Over koning Willem gesproken. Als je de dingen zegt die majoor Marco Kroon nu heeft uitgekraamd, dan ben je toch gewoon een domme zak? ‘Ik kom verklaren dat ik niks kan verklaren maar ik heb wel iemand omgelegd in Afghanistan.’ Wat moeten we met deze debiele bekendmaking? Had dan je mond gehouden, drager van de Militaire Willemsorde. Nu moet onze koning zich buigen over de vraag of hij een eenmaal verstrekte onderscheiding weer kan innemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *